petek, 26. oktober 2012

Jericoacoara - odmaknjen raj za vodne sporte

Med prebiranjem popotniske literature sem zasledila mamljiv opis Jericoacoare, odmaknjenega surferskega letovisca 300 km severozahodno od Fortaleze. Dostop do tega vetrovnega kraja v objemu pescenih sipin je otezen. Transfer iz Fortaleze pelje tja le dvakrat dnevno. Na zalost se noben odhod ni ujemal z mojim pristankom, a mi radovednost ni dala miru. Pocivala bom v viseci mrezi, ko prispem tja! - sem se tolazila in cakala na jutranji avtobus kar na letaliscu. ;)
Dostop do Jeri: plaza, na kateri srecas kaksen stirikolesnik surferjev in kajterjev

Kamniti obok Pedra Furada

 Po sedmih urah voznje do Jijoce, zadnjega kraja z asfaltirano cesto, smo presedlali na zjahan kombi s stirikolesnim pogonom. Bil je bolj primeren za  voznjo po neskoncni pesceni obali. V Jeri ("Zheri"), kot vasici ljubkovalno pravijo domacini, smo prispeli popoldne. Kraj sestavlja pet pescenih ulic z vmesnimi prehodi. Vodijo pravokotno na plazo, znano po velikem pescenem nasipu Pôr-do-Sol s prekrasnim razgledom na soncni zahod. Znana atrakcija je tudi kamnita arkada Pedra Furada, ki se ob oseki dviga nad morsko gladino, v bliznji okolici pa se nahajajo mnoge lagune, do katerih se pride na najbolj primernem prevoznem sredstvu tukaj - stirikolesniku.

Vsak vecer na nasipu pricaka zahod mnogo ljudi
Kraj je s svojimi surferskimi trgovinicami, restvracijami na prostem in barvitimi vhodi v pousade prav ocarljiv. V surf shopih, marketih in v hostlih je podlaga kar pescena, zato si tukaj "vedno na plazi". Do nedavnega v tej ribiski vasi ni bilo razvitih telekomunikacij, a je turizem naredil svoje. Med vikendi se vas napolni z oddiha zeljnimi Brazilci in kar zazivi. Ulice so polne stojnic, ki nudijo poceni meso z zara, bananin biskvit in koktejle. 

Najljubsi koktejl s stojnice: Mangaroshka

V znamenju zacasnosti se na neosvetljenih ulicah sprehajajo osli. Bancnih avtomatov ni, zato je treba prinesti dovolj gotovine, sploh ce te zamika kaksen vodni sport. Sama sem se odlocila, da se soocim z valovi in naredim uvod v kite surfing. Instruktorja Riccardo in Sebastian pravita, da po stirih urah padalo kar dobro obvladam, zaradi trenutnega pomanjkanja casa in financ pa se bom temu sportu posvetila drugo leto.


Aktivne pocitnice in nov hobi: kite surfing


Ni komentarjev:

Objavite komentar